Przedmiot do wyboru: Innowacyjne trendy w przetwórstwie rolno - spożywczym
Informacje ogólne
Pokaż kartę przedmiotu
Not submitted syllabus in English
Zasady zaliczenia |
Kod przedmiotu: | IR2302AA |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Przedmiot do wyboru: Innowacyjne trendy w przetwórstwie rolno - spożywczym |
Jednostka: | Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | Obieralny |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z nowatorskimi rozwiązaniami technologicznymi w przetwórstwie surowców i produktów rolno-spożywczych pod względem toksykologicznym, systemami zapewnienia bezpieczeństwa żywności na podstawie doniesień literaturowych z ostatnich pięciu lat. |
Pełny opis: |
Ćwiczenia: Uwarunkowania postępu techniczno–technologicznego w przetwórstwie rolno-spożywczym. Innowacyjne procesy technologiczne a wartość odżywcza i bezpieczeństwo zdrowotne żywności. Żywność transgeniczna – aspekty technologiczne, prawne i etyczne. Postęp w produkcji żywności funkcjonalnej. Nowe trendy w utrwalaniu, przechowaniu i konfekcjonowaniu żywności. |
Literatura: |
1. "Biotechnologia", wyd. Wyd. Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN, Poznań, 2. "Postępy Mikrobiologii", wyd. Wyd. UW Warszawa. 3. "Postępy Nauk Rolniczych", wyd. Wyd. PAN, Warszawa, 4. "Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego", wyd. Wyd. Inst. Biotechn. Przem. Rolno-Spoż. Warszawa, 5. "Żywność. Nauka. Technologia. Jakość.", wyd. Wydawnictwo Naukowe Akapit, Kraków. Roczniki w/w czasopism i bibliograficznych baz danych z ostatnich 5 lat |
Efekty uczenia się: |
Student: EU1 zna i rozumie możliwości zastosowania nowych technologii w przetwórstwie rolno-spożywczym EU2 potrafi pozyskiwać informacje z różnych źródeł o kryteriach przydatności nowych technik w doskonaleniu procesów technologicznych w przetwórstwie rolno-spożywczym EU3 potrafi dokonać oceny procesu technologicznego z uwzględnieniem wymagań jakościowych i ekonomicznych EU4 potrafi zorganizować podział pracy w zespole wykonującym zadanie ćwiczeniowe, współpracuje z kolegami z zespołu w czasie przygotowania wskazanego tematu, świadomie ocenia wkład pracy własnej |
Metody i kryteria oceniania: |
Prezentacje multimedialne (ppt, filmy), ćwiczenia audytoryjne, dyskusja. Ćwiczenia: ocena projektu, ocena prezentacji projektu, zaliczenie pisemne. Ocena końcowa jest wypadkową z uzyskanych punktów z zaliczenia pisemnego lub testu pojedynczego wyboru: • student otrzymuje ocenę niedostateczną, jeśli nie osiągnął wymaganych efektów kształcenia (poniżej 50% całkowitej ilości punktów możliwych do uzyskania) • student otrzymuje ocenę dostateczną, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu dostatecznym (51-60% punktów) • student otrzymuje ocenę dostateczną +, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu dostatecznym + (61-70% punktów) • student otrzymuje ocenę dobrą, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu dobrym (71-80% punktów) • student otrzymuje ocenę dobrą +, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu dobrym + (81-90% punktów) • student otrzymuje ocenę bardzo dobrą, jeśli osiągnął efekty kształcenia w stopniu bardzo dobrym (91-100% punktów) |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/23" (w trakcie)
Okres: | 2023-02-23 - 2023-06-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Ćwiczenia - Ocena |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-25 - 2022-06-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 30 godzin, 19 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Jolanta Piekut | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Ćwiczenia - Ocena |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Białostocka.