Toksykologia surowców i produktów rolno - spożywczych - Przedmiot do wyboru II
Informacje ogólne
Pokaż kartę przedmiotu
Not submitted syllabus in English
Zasady zaliczenia |
Zasady zaliczenia - załącznik | Plik PDF |
Kod przedmiotu: | BT2317A |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Toksykologia surowców i produktów rolno - spożywczych - Przedmiot do wyboru II |
Jednostka: | Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku |
Grupy: |
Przedmioty - BTDM stacjonarne II - ego stopnia 2 rok 3 semestr |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | Obieralny |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z zagrożeniami występującymi w surowcach i produktach rolno-spożywczych pod względem toksykologicznym. Przedstawienie systemów zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Omówienie warunków techniczno-higienicznych produkcji żywności. Zajęcia przygotowujące do działalności naukowej. |
Pełny opis: |
Wykład: Podstawy toksykologii. Naturalne toksykanty występujące w surowcach i produktach rolno-spożywczych. Wpływ warunków przechowywania żywności i procesów technologicznych na jakość i bezpieczeństwo żywności. Toksykologia substancji dodatkowych. Rodzaje zanieczyszczeń surowców i produktów rolno-spożywczych oraz ich źródła: zanieczyszczenia biologiczne, zanieczyszczenia chemiczne, zanieczyszczenia fizyczne. Ustawodawstwo z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej. Zasady znakowania i pakowania żywności. Instytucje nadzorujące bezpieczeństwo żywności. Bezpieczeństwo mikrobiologiczne żywności. Laboratorium: Analiza jakościowa wybranych toksykantów występujących w żywności. |
Literatura: |
1. Biernat J. i in.: Wybrane zagadnienia z toksykologii żywności. Wydaw. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2012. 2. Gertig H., Duda G.: Żywność a zdrowie i prawo. PZWL, Warszawa 2006 3. Świderski F.: Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT, Warszawa 1999. 4. Sikorski Z.: Chemia żywności: skład, przemiany i właściwości żywności. WNT, Warszawa 2002. 5. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r. z późniejszymi zmianami. |
Efekty uczenia się: |
Student posiada wiedzę z zakresu wykorzystania metod analitycznych do identyfikacji składników antyodżywczych występujących w surowcach i produktach rolno-spożywczych. Student potrafi wykorzystać swoje umiejętności oraz zaawansowane metody badawcze do identyfikacji zanieczyszczeń oraz naturalnych toksykantów w surowcach i produktach rolno-spożywczych. Student potrafi ocenić zagrożenia wynikające z obecności zanieczyszczeń oraz naturalnych toksykantów w surowcach i produktach rolno-spożywczych, potrafi pozyskiwać i identyfikować Student ma świadomość i rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu obiektywnych informacji oraz formułowania opinii dotyczących zagadnień z zakresu biotechnologii oraz przetwórstwa rolno-spożywczego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład jest przekazem werbalnym ilustrowanym schematami, rysunkami i fotografiami z wykorzystaniem technik multimedialnych. Laboratorium – ćwiczenia praktyczne, laboratoryjne, eksperyment, obserwacja, pomiar. Wykłady: Zaliczenie pisemne. Laboratoria: sprawozdania z przeprowadzonych doświadczeń i analiz, kolokwia sprawdzające. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-25 - 2022-06-23 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR LAB
LAB
LAB
CZ WYK-Z
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin, 30 miejsc
Wykład (zaliczenie), 15 godzin, 30 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Jolanta Piekut | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Kowczyk-Sadowy, Jolanta Piekut | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Laboratorium - Ocena Wykład (zaliczenie) - Ocena |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-06-20 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR LAB
LAB
CZ WYK-Z
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin, 24 miejsc
Wykład (zaliczenie), 15 godzin, 24 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Jolanta Piekut | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Kowczyk-Sadowy, Jolanta Piekut, Ewa Zapora | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Laboratorium - Ocena Wykład (zaliczenie) - Ocena |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-06-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin, 19 miejsc
Wykład (zaliczenie), 15 godzin, 19 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Jolanta Piekut, Ewa Zapora | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Kowczyk-Sadowy, Jolanta Piekut, Ewa Zapora | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Laboratorium - Ocena Wykład (zaliczenie) - Ocena |
|
E-learning: | Tak |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Białostocka.