Analityka produktów naturalnych (Przedmiot wybieralny I)
Informacje ogólne
Pokaż kartę przedmiotu
Not submitted syllabus in English
Zasady zaliczenia |
Kod przedmiotu: | BT1504B |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analityka produktów naturalnych (Przedmiot wybieralny I) |
Jednostka: | Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku |
Grupy: |
Przedmioty - BTDZ stacjonarne I stopnia 3 rok 5 semestr |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | Obieralny |
Pełny opis: |
Naturalne związki lipofilowe. Woski, fosfolipidy, cerebrozydy, sfingomieliny, kwasy mykalinowe. Wybrane hormony peptydowe. Budowa związków peptydowych. Antybiotyki peptydowe, toksyny peptydowe. Wybrane oligosacharydy rozpowszechnione w przyrodzie. Glikozydy. Glikoproteiny. Alkaloidy - wybrane związki występujące u roślin i zwierząt. Roślinne metabolity drugiego rzędu i ich zastosowanie. Związki psychoaktywne należące do różnych grup chemicznych (alkaloidy o działaniu narkotycznym, peptydy opioidowe, pochodne kannabinolu, anandamid). Wybrane związki steroidowe (witamina D, cholesterol, hormony steroidowe, chemiczna determinacja płci, anaboliki). Związki izoprenowe. Terpeny i terpenoidy. Feromony. Związki barwne w przyrodzie. Głowne składniki żywności i metody ich oznaczania. Poznanie technik laboratoryjnych stosowanych powszechnie do wyodrębniania związków chemicznych ze źródeł naturalnych (m.in. ekstrakcję ciągłą roztworów i faz stałych, ekstrakcję do nośnika stałego - SPE, chromatografię typu „flash”, destylację z parą wodną). Metody oczyszczania i identyfikacji wydzielonych związków chemicznych z produktów naturalnych (HPLC, GC, IR). Izolacja związków chemicznych z produktów naturalnych. Identyfikacja izolowanych związków metodami chemicznymi i spektroskopowymi. |
Literatura: |
1) A. Kołodziejczyk, „Naturalne związki organiczne” PWN Warszawa 2005. 2) R. Walczyna, J. Sokołowski, G. Kupryszewski, „Analiza związków organicznych”, Wydawnictwo UG Gdańsk 1996. 3) R. Kasprzykowska, A.S. Kołodziejczyk, K. Stachowiak, E. Jankowska „Preparatyka i analiza związków naturalnych” Wydawnictwo UG 2009. 4) U. Wrzeciono, L. Zaprutko „Chemia związków naturalnych” AM Poznań 2001. 5) Świderski F.: Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT, Warszawa 1999 6) Sikorski Z.: Chemia żywności: skład, przemiany i właściwości żywności.: Wydaw. Nauk. Tech., Warszawa 200 |
Efekty uczenia się: |
Student: - ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmująca kluczowe zagadnienia z zakresu chemii, biologii i biochemii - ma uporządkowaną wiedzę z zakresu technik i metod identyfikacji oraz charakteryzowania preparatów chemicznych i biochemicznych - potrafi wykorzystać poznane metody analityczne i eksperymentalne oraz modele matematyczne, a także symulacje komputerowe do analizy i oceny działania systemów i technologii stosowanych w biotechnologii - potrafi stosować podstawowe techniki analityczne w zakresie chemii, biologii, mikrobiologii, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej - potrafi stosować podstawowe techniki laboratoryjne do analizy, syntezy, wydzielania i oczyszczania preparatów biotechnologicznych oraz potrafi wykorzystywać zasady oszczędności surowców i energii w celu uzyskania korzystnych wskaźników ekonomicznych i zmniejszenie obciążenia środowiska podczas realizacji zadań inżynierskich |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład - egzamin pisemny; laboratorium - sprawdziany przygotowania do ćwiczeń, kolokwi |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-02 |
Przejdź do planu
PN LAB
LAB
WT ŚR CZ WYK-Z
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin, 23 miejsc
Wykład (zaliczenie), 15 godzin, 23 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Monika Kalinowska | |
Prowadzący grup: | Monika Kalinowska, Małgorzata Kowczyk-Sadowy | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Laboratorium - Ocena Wykład (zaliczenie) - Ocena |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-01-31 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin, 43 miejsc
Wykład (zaliczenie), 15 godzin, 43 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Monika Kalinowska | |
Prowadzący grup: | Monika Kalinowska, Jolanta Piekut | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Laboratorium - Ocena Wykład (zaliczenie) - Ocena |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-01 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin, 34 miejsc
Wykład (zaliczenie), 15 godzin, 34 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Monika Kalinowska | |
Prowadzący grup: | Monika Kalinowska, Jolanta Piekut | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Laboratorium - Ocena Wykład (zaliczenie) - Ocena |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2015/16" (zakończony)
Okres: | 2015-09-21 - 2016-01-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin, 40 miejsc
Wykład (zaliczenie), 15 godzin, 40 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Monika Kalinowska | |
Prowadzący grup: | Monika Kalinowska, Jolanta Piekut | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Ocena
Laboratorium - Ocena Wykład (zaliczenie) - Ocena |
Właścicielem praw autorskich jest Politechnika Białostocka.